Čo je astrológia

Prvá a zásadná chyba, ktorú môžete spraviť, ak nemáte v pojmoch celkom jasno, je povedať astronómovi, že je astrológ a naopak. Myslím, že astrológom by to až tak nevadilo (určite by to brali s humorom a jemne vás na to upozornili) ale astronómovia sú na to dosť citliví. Takže astronómia je veda zaoberajúca sa výskumom vesmíru, tzn. skúma hviezdy, vesmírnu hmotu a jej rozdelenie, vývin vesmíru a tým pádom aj telesá našej Slnečnej sústavy, ale vníma to všetko ako časť oveľa väčšieho celku a nevyvodzujú zo vzájomného postavenia týchto telies žiadne iné závery. Astrológia je veda, ktorá síce pracuje s niektorými údajmi, s ktorými pracuje aj astronómia, ale zameriava sa na odvodzovanie vlastností človeka z určitého postavenia vesmírnych telies. Astronómovia pokladajú astrológov za „druhotriedny tovar“, takže by som si dala veľký pozor na to, s kým sa práve rozprávam. 🙂

Astrológia je pritom veda, od ktorej sa terajšia astronómia odčlenila (to znamená, že astrológovia tu boli skôr ako astronómovia; veľkí učenci, ktorí spravili zásadné objavy v oblasti astronómie, by sa sami nenazvali astronómami, ale astrológmi, napríklad Tycho de Brahe, Johann Kepler alebo Galileo Galilei). Astrológovia boli veľmi váženými členmi kráľovských dvorov a panovníci si od nich nechávali radiť ohľadne dôležitých, ale aj menej dôležitých rozhodnutí. (To sa netýka len kráľov. Spojené štáty americké vznikli v dni a čase, ktorý bola astrológmi vopred vypočítaný ako vhodný pre ďalšie smerovanie krajiny; George Washington, prvý prezident USA, skladal prísahu takisto vo vopred vypočítanom čase, aby zabezpečil krajine „dobrú karmu“.)

Všetky staroveké národy skúmali oblohu a snažili sa z postavenia hviezd a planét viditeľných voľným okom vyčítať, či je daný čas vhodný alebo nevhodný na tú – ktorú činnosť. Pre týchto ľudí boli planéty obrazom bohov a z ich umiestnenia sa snažili vyčítať, či sa na nich práve dané božstvo hnevá alebo je k nim zhovievavé. Dlhodobým pozorovaním (to sa týka niekoľkých desiatok rokov a viac) sa samozrejme dali vyvodiť určité vzory, ktoré sa periodicky opakovali, a to položilo základ astronómie.

Astrológia prekvapivo nezanikla v dobe temna a kresťanstvo ju otupilo len málo. To, čo jej ublížilo najviac, boli – tak, ako pri všetkom – podvodníci, ktorým šlo len o rýchlo zarobené peniaze a nestarali sa o dosah či pravdivosť svojich výkladov. Potom nastúpil rozmach prírodných vied, osvietenstvo a astrológia načas upadla do zabudnutia.

V súčasnosti sa astrológia znovu teší rastúcemu záujmu – aj keď astrológia dneška sa od tej pôvodnej v istých aspektoch líši. Je to hlavne kvôli tomu, že pôvodná astrológia spochybňovala slobodnú vôľu jedinca, zatiaľčo dnešná skôr ukazuje tendencie namiesto presného predpovedania toho, čo bude. (Horoskopy najmä v dennej tlači nemajú takmer žiadnu výpovednú hodnotu; sú postavené natoľko všeobecne, že sa dajú chápať akokoľvek a neposkytujú skutočnú radu alebo návod, ako prežiť deň.) Hlavným prínosom dnešnej astrológie je, že pomáha človeku objaviť jeho skutočné ja a lepšie sa vyrovnať so silnými a slabými stránkami jeho osobnosti. Základom takejto pomoci je horoskop vypracovaný pre každého jednotlivca osobne – na základe údajov o mieste a čase jeho narodenia. Tento horoskop sa nazýva radixový (lat. radix = koreň) a v podstate ukazuje to, čím nás hviezdy pri našom narodení obdarovali.

Na zostavovanie radixového horoskopu (ale napokon aj pri všetkých ostatných) sa používajú astronomické tabuľky (efemeridy), ktoré zachytávajú pozície planét v daný deň, a tabuľky, ktoré pomáhajú prepočítavať tzv. miestny čas na hviezdny (berie sa ako vzťažný bod kvôli tomu, že každé miesto na Zemi má v určitom okamihu iný časový údaj). S pomocou geografickej polohy miesta narodenia a čo najpresnejšieho času (nielen deň, ale aj hodina a minúta) sa dá zostaviť veľmi presný horoskop ktoréhokoľvek človeka.

Pridaj komentár